הכרות עם הליווי הרוחני

היכרות עם הליווי הרוחני

background-cream

 

מהות הליווי הרוחני

 

 

רוחניות: חיפוש משמעות וביטוי עצמי

רוחניות היא הדרך בה בני האדם מחפשים ומבטאים משמעות, ייחוד, חיבור לרגע, לעצמם ולאחרים, לעולם ואף למקודש. החיפוש מלווה בתחושות של פליאה, שמחה, אהבה, אמון ותקווה. 

הרוחניות אינה בהכרח קשורה לדת. מקובל להגדיר אותה כמושג רחב המתייחס לחיבור אל "מה שמעבר", לתפיסות עולם, לחוויות ולאמונות.

 

ליווי: הצטרפות לאחר בהליכתו

ליווי הוא נוכחות עם אדם "באשר הוא שם", ברגע ובהוויה, כאן ועכשיו: בכאב, בקושי, בייסורים, בבכי, בייאוש, בתקווה, בשמחה, בקבלה או בהודיה. כלומר, ההליכה, הדרך, החיפוש הם של האדם והמלווה מצטרף אליו.

 

 

Powered by Drupal

background-cream
ראשיתו של הליווי הרוחני

 ראשיתו של מקצוע הליווי הרוחני בארצות הברית ובקנדה.

בשנת 1990 הכיר ארגון הבריאות העולמי (WHO) במקצוע הליווי הרוחני כחלק אינטגרלי מהטיפול הפליאטיבי ובעקבות כך התבסס התחום בארצות הברית ובאירופה.

בשנת 2006 השיקה הפדרציה היהודית של ניו-יורק יוזמת מימון לפיתוח שירותי תמיכה רוחנית ותכניות להכשרת מלווים רוחניים בישראל.

בשנים האחרונות פועלים מלווים רוחניים שהוסמכו ככאלה במחלקות הסיעודיות, האונקולוגיות, והשיקומיות בשירותי הוספיס בבתי חולים ברחבי הארץ, בבתי אבות ומרכזי יום ובמרכזי סיוע לאובדן ושכול של משרד הרווחה,

וכהתמחות של הייעוץ החינוכי בליווי הרוחני בשיגרה ובחירום.

 

הרוחניות במקצועות הסיוע

בעתות מצוקה ומשבר, אובדן ואבל, בזמן מחלה וקשיי התמודדות - נוטים בני האדם לחפש מקורות שיעניקו לחייהם משמעות, תקווה ונחמה. תחושות אלו גוברות גם בזקנה, בעיקר אחרי חוויות כמו אובדן ובדידות וההכרה בכך שהמוות הולך ומתקרב. בתקופות אלו של חייו, האדם מחפש חיבור ל"מה שמעבר", מעבר למציאות יום יומית, שגרתית וחומרית בעיקרה.

בחברות מסורתיות הנטייה במצבים כאלו היא לפנות למנהיגים רוחניים ולהתחבר לתפיסות אֱמּוּנִיוֹת ודתיות. בעולם המערבי לעומת זאת, למרות שהמערכת מסתכלת על האדם באופן הוליסטי, ורואה בו מכלול של: גוף, נפש, אישיות, משפחה, חברה וקהילה - הממד הרוחני נשאר לרוב "מחוץ לתחום".
מתוך הכרה בצורך של האדם בחיפוש משמעות במרחב הרוחני, מתרחב בעשורים האחרונים החיפוש אחר מענים המתייחסים אל נושאי הבריאות כמכלול ומזווית ראייה שונה מהרפואה הקונבנציונאלית. אם רופאים ובעלי מקצועות פרה-רפואיים רואים מול עיניהם חולים, בעיות וטיפולים, המטפל המשתמש בגישת הליווי הרוחני רואה מולו אדם ייחודי, בעל מחשבות, רגשות, שאיפות, רעיונות וסיפורי חיים. 
באתר זה, ניתן להיחשף למענים מעולם הליווי הרוחני. להתנסות בהם ולאמץ מתוכם כלים בסיסיים בהם תוכלו להיעזר כאנשי מקצוע.

לרוצים להעמיק וללמוד, ניתן להשתתף בקורסים לאנשי מקצוע ובהכשרות למקצוע הליווי הרוחני. 

Powered by Drupal
Powered by Drupal

דרך הליווי הרוחני

הנוכחות והעדות מחוברות לתודעה של מיקוד באדם בהקשבה אמפטית. מיקוד התודעה ותשומת הלב מסייעים להגיע להתכוונות
הן למרחב הרוחני שלי והן של האדם אותו אני מלווה.

״אתה נמצא במקום שבו נמצאות מחשבותיך. וודא שמחשבותיך נמצאות במקום בו אתה רוצה להיות״

ר׳ נחמן מברסלב

לחן - מיכאל בן נעים

 

 

נוכחות

נוכחות היא היכולת להיות ״שם״ - להיות בנוכחות עם האדם באשר הוא,  גם בזמנים קשים של בדידות, תשישות וכאב עמוק.

״תניא רבי שמעון בן יוחאי אומר, בוא וראה כמה חביבין ישראל לפני הקב״ה, שבכל מקום שגלו שכינה עמהן....״

מסכת מגילה דף כ״ט

 על פי המסורת היהודית, השכינה, שהיא החלק הרחום והנשי של אלוהים, המלווה בחמלה את עם ישראל ברגעי צער וכאב ונוכחת איתם.

בלב הליווי הרוחני מצויה אפוא הנוכחות האמפתית הגורמת לאנשים להרגיש שמקשיבים להם וכי הם אינם לבד. הנוכחות יוצרת סביבה בה האדם מרגיש חופשי להביע את עצמו, את רגשותיו ואת תחושותיו.

הקשבה

"לדעת להקשיב זו אומנות" | אפיקטטוס

"מספרים על הצדיק הירושלמי, ר׳ אריה לוין, שפרופסור ירושלמי ידוע היה שולח אליו חולי נפש והוא היה מרפא אותם. פעם פנה הפרופסור לרבי אריה בשאלה: ׳איך אתה מרפא אותם? מה אתה עושה להם? גלה לי את הסוד׳. ענה לו רבי אריה: ׳אני לא עושה שום דבר, אני רק מקשיב להם...׳ ״

האומנם פיקוח נפש? דוד בן יוסף

 

מהן המיומנויות הנדרשות להקשבה בנוכחות אמפתית?
למה מסייעת הנוכחות האמפתית?
מתי מתעורר קושי בשמירה על נוכחות אמפתית?

שני ערוצים לליווי הרוחני

ליווי רוחני כמקצוע ייחודי
המלווים הרוחניים (אנשים המוסמכים לעסוק בתחום הליווי הרוחני כמקצוע) ״מצטרפים״ לצוותים רב מקצועיים ופועלים בשיתוף ובהדדיות בהתאם לצורך.
מקורו של מקצוע הליווי הרוחני בליווי אנשים בתקופות מצוקה על-ידי אנשי דת, אך מזה שנים המקצוע פתוח בפני אנשים בעלי רקע רוחני מגוון שאינם בהכרח אנשי דת.
בארץ ישנו תהליך הסמכה המוכר על ידי העמותה לליווי רוחני, ומלווים רוחניים מועסקים במרכזים רפואיים, בבתי אבות, במרכזי יום לקשישים, במרכזי סיוע לאובדן פתאומי ושכול, וכפרילנסרים העוסקים בעבודה פרטנית וקבוצתית ובהובלת והנחיית סדנאות בתחום.
ליווי רוחני כתחום המשתלב במקצוע טיפולי

עובדים סוציאליים, מרפאים בעיסוק, צוותים סיעודיים, יועצות חינוכיות ומטפלים במגוון גישות טיפוליות-  הלומדים את התפיסה והכלים של הליווי הרוחני ומשלבים אותם במסגרת עבודתם.

כיום ניתן למצוא יותר ויותר התייחסות לממד הרוחני בגישות פסיכולוגיות, סוציאליות, חינוכיות, רפואיות וייעוציות.

כך הולך ומתרחב השימוש במונחים:

spirituality in social work, spirituality in health care, spirituality in counseling, spirituality in psychotherapy and spirituality  in education.

Powered by Drupal