מעגל החיים

מעגל החיים
חלון לרוח בזקנה:

תקופת הזקנה המלווה בשינויים, מעברים ובאובדנים מגבירה את ההרהורים על סוף החיים ומעמיקה את תחושות הדיכאון והייאוש. דווקא בתקופה זו קיימת אפוא חשיבות גדולה ליצירת המרחב הרוחני, המכוון לנוכחות, משמעות, חמלה ותקווה.

 

ליווי רוחני במצבי אובדן פתאומי ושכול:

מדי שנה נהרגים בישראל כ- 1000 איש כתוצאה מתאונות דרכים, התאבדות ורצח. אירועים טרגיים אלה קוטעים באכזריות את מהלך חייהן של משפחות הנפגעים, העומדות בפני תהליך ארוך וכואב של התמודדות עם אובדן וניסיון להסתגל לחיים ללא יקירם.  

 

ליווי רוחני בעבודת הייעוץ החינוכי:

באי מוסדות החינוך מתמודדים עם שלל אתגרים בשיגרה עמוסה בכל ימות השנה. לחצים להישגיות, קשיים חברתיים ומשברים בין-אישיים משפיעים על מצבם הנפשי. במצבים אלו החוסן האישי והמשפחתי שלהם עלול להיפגע, והם נמצאים בסכנה לשחיקה של משאביהם הפיזיים הנפשיים והרוחניים.  

חלון לרוח בזקנה

תקופת הזקנה מלווה באובדן חברים, בני זוג ובני משפחה, שינויים ומעברים המובילים לעיתים את האדם להרהורים על סוף החיים ולתחושות דיכאון וחוסר תקווה. לצד כל אלה קיימת ירידה בתפקוד הפיזי והקוגניטיבי, ירידה במצב הכלכלי וירידה באיכות החיים.

תקופת הזקנה מאופיינת בשינויים גופניים בין אם איטיים ומתמשכים כתוצאה ממחלה ובין אם פתאומיים כתוצאה מאירוע מוחי או נפילה.
הכאב המתמשך, המלווה פגיעות גופניות אלה, משפיע מאוד על איכות החיים מבחינה נפשית, גופנית וחברתית. בחלק מהמקרים ההידרדרות הפיזית המשפיעה על הנפש, עלולה לגרום לדיכאון, ייאוש, תסכול וחוסר אונים.

לכן, דווקא בתקופה זו חשוב המרחב הרוחני, המרחב בו מתאפשרת נוכחות של כאב תוך חיבורו למשמעות, חמלה ותקווה היכולים להקל על הזקן ולסייע לו במתן ערך ומשמעות להווה.זכרו כמה חשוב גם לנו, כאנשי טיפול הנעזרים בכלים בליווי רוחני וגם לזקנים עצמם, לזכור את דרך החיים, היופי, הקושי, המסע הארוך שכולנו נמצאים בו.עלינו לאפשר לזקן לשבת לנוח בצד הדרך, להיזכר, לחלום, לפחד ולקבל השראה מהקשיים ומהיופי כאחד.

 

 

 
הַדֶּרֶך יָפָה עַד מְאֹד - אָמַר הַנַּעַר.
הַדֶּרֶך קָשָׁה עַד מְאֹד - אָמַר הָעֶלֶם.
הַדֶּרֶך אָרְכָה עַד מְאֹד - אָמַר הַגֶּבֶר.
יָשַׁב הַזָּקֵן לָנוּחַ בְּצַד הַדֶּרֶך.

צוֹבְעָה הַשְּׁקִיעָה שֵׂיבָתוֹ בְּפָז וָאֹדֶם,
הַדֶּשֶׁא מַבְהִיק לְרַגְלָיו בְּטַל-הָעֶרֶב,
צִפּוֹר אַחְרוֹנָה שֶׁל יוֹם מֵעָלָיו מְזַמֶּרֶת:
הֲתִזְכֹּר מַה יָּפְתָה, מַה קָּשְׁתָה, מָה אָרְכָה הַדֶּרֶך? "שִׁירֵי סוֹף הַדֶּרֶךְ" 
 
לאה גולדברג
 
ליווי רוחני במוסדות לזקן

הכניסה לבית האבות, בין אם כתוצאה מבחירה של האדם ובין אם כתוצאה מבחירתם של אחרים מכורח הנסיבות, מנתקת את האדם מסביבת החיים המוכרת לו. ניתוק מהחברה ומהסביבה הטבעית יוצר לעיתים תחושת בדידות וגורם לאדם לחוש את זקנתו ביתר שאת.

המעבר לבית האבות מציב אתגרים וקשיים חדשים הקשורים לאובדן וריחוק ועליהם נוסף הצורך בהסתגלות למקום חדש ולאנשים חדשים. חלק מהדיירים החדשים בבית אבות מרגישים חסרי תועלת ודחויים בידיי משפחתם, אחרים מתמודדים עם תחושות של ריקנות פנימית, שעמום ופחדים שמא הגיעו לתחנה האחרונה בחייהם. תחושת הערך מתחלפת בתחושת תסכול ותלות.

סוגיית המוות, המופיעה בתדירות גבוהה בבית האבות, דורשת התייחסות שלנו כאנשי טיפול הן ברמת התקשורת והצורך של הדיירים לשתף אותנו במחשבותיהם ורגשותיהם והן ברמת הליווי של הקשישים בעת גסיסתם. תפקידנו להיות זמינים עבור הזקן, בני משפחתו, חבריו ואף למטפלים ולאנשי הצוות בבית האבות, ולמצוא את הדרך לציין ולכבד את המוות הן לפני והן אחרי התרחשותו.

הליווי הרוחני במקרים אלו עוזר לאדם לאתר את משאביו הרוחניים ולגלות את משמעות ההווה. מלווה רוחני המצטרף לצוות יכול ללוות את המטופלים וגם לסייע לצוות להעמיק את יכולותיהם להתמודד במצבים אלו.

 
ליווי רוחני לניצולי שואה

ניצולי שואה מתמודדים עם טראומות, זיכרונות ורגישויות רבות המציפים אותם לעיתים תכופות. לעיתים הם נושאים עמם שנים רבות של פרידה בלתי פתורה, תחושות כעס, אשמה וגעגועים.

אם נרצה לסייע להם על פי השיטות הנהוגות בליווי הרוחני ננסה להיות איתם ברגעי האימה שלהם. יש ניצולי שואה שקל להם יותר לדבר ולשתף אחרים בזיכרונות והם עושים זאת בפני מי שמוכנים לשמוע ולהקשיב להם. אך יש גם ניצולים מופנמים יותר שאינם מדברים על עברם ומעדיפים להימנע מהעלאת זיכרונות הזוועה שלהם.

תפקידנו בהקשר זה לשמוע, להקשיב ולהכיל את הסיפורים וגם את השתיקות, לכבד את הזיכרון וגם את השכחה, להיות נוכחים בהוויה של האדם ולקבל את הבחירה האישית שלו.

ליווי רוחני לחולים בדימנציה

מחלת הדמנציה מאופיינת בחוויית אבדן הקשר והחיבור לסובבים ולקרובים. שלבי המחלה מאופיינים בתפיסת מציאות מוטעית, בהתכנסות עצמית, במבט ריק ובדיבור חסר משמעות.

נתונים אלה מקשים עלינו כשאנו מנסים להיעזר בכלים מעולם הליווי הרוחני המחייב אותנו עלינו להיות רגועים, קשובים, נוכחים, סבלניים ויצירתיים תוך מאמץ לרדת לעומקה ולרכך את חוויית של האדם הסובל מהמחלה.

במקרים כאלו הליווי מתבסס על אינטואיציה והתכוונות יותר מאשר על מילים ושכלתנות. המלווה נדרש ללכת עם לבו של המטופל, להתמקד בתחושות ולהגיב על פי האינטואיציה שלו. ההתחברות לאדם נעשית לרוב ללא מילים אלא באמצעות מגע, קול, שירה והמהום.

 

לחץ לצפייה בסרטון על ליווי רוחני לחולים בדמנציה

ליווי רוחני במצבי אובדן ושכול

מדי שנה נהרגים בישראל כ- 1000 איש כתוצאה מתאונות דרכים, התאבדות ורצח. אירועים טרגיים אלה קוטעים באכזריות את מהלך חייהן של משפחות הנפגעים, העומדות  בפני תהליך ארוך וכואב של התמודדות עם אובדן וניסיון להסתגל לחיים ללא יקירם. בני המשפחה השכולים מתמודדים עם חיים שלמים שהשתנו, כאב בלתי נתפס, תחושות קשות ושאלות "גדולות" על משמעות החיים והמוות . תחושות אלה מובילות לעיתים קרובות למשבר משמעות ומשבר רוחני המשפיעים על חייהם בכל הרבדים למשך תקופה ארוכה לאחר המוות של יקירם.  בתוך כך הם מנסים להתמודד עם שאלות על משמעות האובדן, שכר ועונש, גורל, מדוע קרה הנורא מכל (דווקא לי), כיצד ניתן להבין את האירוע הקשה והבלתי נתפס לצד שאלות אמוניות, והתמודדות עם תחושות קשות של כעס, בושה ואשמה.

רובד טבעי נוסף בתהליך האבל נקרא בספרות המקצועית "הקשר עם המת". זהו סוג של שיח פנימי של האדם עם בן משפחתו שהלך לעולמו. שיח זה יכול לבוא לידי ביטוי בדיבור, בכתיבה, בחלומות, בחיפוש ומציאת "סימנים", במורשת הנפטר ובהנצחה. כל אדם בדרכו. 

מהות הליווי הרוחני מאפשרת שהייה עם שאלות קשות אלו, נוכחות עם הכאב, עדות לסיפור האישי, התייחסות למהות הקשר המתמשך עם המת, חיבור ל"מה שמעבר לאדם" ולשאלות של משמעות החיים, חלומות ותקווה.

בנוסף, במצבים אלו שהינם קשים מנשוא: אנחנו כאנשי מקצוע מתקשים בעצמנו לעיתים להכיל את הכאב הבלתי אפשרי, ופוגשים בתוכנו רצון עמוק להקל על הסבל ויהי מה. לכן אנו עשויים לנסות להתמקד  בלנסות לעודד, לתת פתרונות, להתמקד בכוחות ובמשאבי התמודדות – ולא להותיר מספיק מקום/קשב להיות בנוכחות עם האדם בכאבו.

גישת הליווי הרוחני מסייעת לנו לכוון את עצמנו "פשוט להיות". בנוכחות מלאה, בקשב עמוק,  "בלי לרצות שום דבר".

 

 

אִם תִּפְגֹשׁ אָדָם שָׁבוּר 

שֵׁב אִתּוֹ 

עַל סַף הַשֶּׁבֶר הָאָרוּר 

אַל תְּנַסֶּה לְתַקֵּן 

אַל תִּרְצֶה שׁוּם דָּבָר 

בְּירְאָה וּבְאַהֲבַת הַזּוּלָת 

שֵׁב אִתּוֹ 

שֶׁלֹּא יהְיֶה שָׁם לְבַד 

 

סמדר ויינשטוק

מרכזי הסיוע לאובדן פתאומי ושכול של משרד העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים מציעים ליווי רוחני על ידי מלווים רוחניים מוסמכים כאחד מהשירותים בסל המענים לבני המשפחה המתמודדים עם אובדן פתאומי על רקע אזרחי. הליווי מתקיים לרוב באופן פרטני בבית המשפחה אך יכול גם להתקיים במרכז הסיוע או בקליניקה פרטית. כמו כן, לעיתים נפתחות קבוצות תמיכה רוחנית לבני משפחה. 

הליווי הוא בדרך כלל במקום טיפול פרטני, אך יכול לבוא גם כהשלמה לפני או אחרי השתתפות בקבוצת תמיכה טיפולית או מענה אחר שמפעילים מרכזי הסיוע בתחום.

לפנייה למרכזי הסיוע 

פנייה לליווי רוחני באובדן ושכול

 

ליווי רוחני בעבודת הייעוץ החינוכי

באי מוסדות החינוך (תלמידים וצוותי חינוך) מתמודדים עם שלל אתגרים בשיגרה עמוסה בכל ימות השנה. לחצים להישגיות, קשיים חברתיים ומשברים בין-אישיים משפיעים על מצבם הנפשי. בנוסף, הם מתמודדים לעתים עם מצבי משבר פתאומיים או מתמשכים, מחלות קשות, טראומה ומצבי אובדן ושכול, חירום ואסון. במצבים אלו החוסן האישי והמשפחתי שלהם עלול להיפגע, והם נמצאים בסכנה לשחיקה מתמדת של משאביהם הפיזיים הנפשיים והרוחניים. אנשי המקצוע בתחומי הייעוץ והטיפול מביעים צורך עמוק ליצירת מרחבים של שקט ונוכחות, של קשב ממוקד, של זמן לחלומות, להאטה ולהקשבה עמוקה. זאת מתוך אמונה כי מרכיבים אלו הינם חיוניים ליצירת חוסן ומשאבים היכולים לסייע הן במצבי משבר, מצוקה, אובדן וחירום והן במצבי היומיום והשיגרה הברוכה. הייעוץ החינוכי נמצא בתווך המסייע ומייעץ לצוותים, ילדים והורים בכל הרבדים הללו והוא מהווה פלטפורמה טבעית לשזירת התפיסה והכלים של הליווי הרוחני, תוך העמקת איכויות היועצת. גישת הליווי הרוחני מסייעת להתבוננות מזווית אחרת, להתכוונות מאפשרת ולמציאת כוחות חדשים בתוך התפקיד: "נוצרה כאן שפה אחרת, מרחב אחר של הֶאטת קצב, של חיבור והתבוננות פנימה. אם יש חוּלין – אז זאת קדוּשה, בעיניי. האתגר שלי הוא לעבוד עם נשות החינוך ולסייע להן ביצירת מרחב שמאפשר (גם) לשפה הזאת להתקיים. אין לי ספק שמערכת החינוך זקוקה לזה היום". (יועצת בכירה בשפ"י)

 

מְבֻקָש מָקוֹם שָקֵט עָלָיו תוּנַח הַנֶפֶש.

לְכַמָה רְגָעִים בִּלְבַד.

מְבֻקָש מָקוֹם שֶיְשַמֵש מִדְרָךְ לְכַף הָרֶגֶל.

לְכַמָה רְגָעִים בִּלְבַד.

מְבֻקָש עָצִיץ, עָלֶה, גִבְעוֹל, אוֹ שִיחַ,

שֶלֹּא יָקוּם וְיתְקַפֵל כּשֶהִיא תָבוֹא.

לְכַמָה רְגָעִים בִּלְבַד.

מְבֻקָש דִבּור אֶחָד, נָקִי,

נָעִים וְחַם שֶיְשַמֵש סַפְסָל מִקְלָט,

לְמִישֶהִי, קְרוֹבָה שֶלִי, יַלְדָה-יוֹנָה,

נַפְשִי שֶלִי אַשר יָצאָה מִן הַתֵבָה,

לכַמָה רְגָעִים, בִּשְעוֹת הַבֹּקֶר,

ולֹא מָצאָה מְאָז מָנוֹח לרַגְלָה.

 

אדמיאל קוסמן

שילוב גישת הליווי הרוחני והכלים יכול להתקיים על רצף השיגרה והחירום ומתאפשר באמצעות השתלמות דו-שנתית עם פרקטיקום, ימי למידה והשתלמויות מגוונות לצוותים, הכשרה לקראת הסמכה בליווי רוחני ויצירת תכניות ייחודיות על ידי מפקחות ויועצות בעקבות החשיפה לתחום.

  • שיגרה בכישורי חיים: תכנית ייחודית לשילוב מושגים רוחניים בשיגרה פותחה בעיר פתח תקווה ובה, באמצעות היועצות ועבודת המחנכות,  התכנית "נשימה לנשמה" - מאפשרת זמן ותירגול של נשימה, הודיה, משאלה וברכה בכיתות בבתי ספר היסודיים בעיר.
  • תמיכה בצוותים בחינוך המיוחד: מפגשים לצוותים של בתי ספר לחינוך מיוחד הנפגשים יומיום עם ילדים פגועים, הנמצאים לעיתים בסכנת חיים מתמדת ובאיכות חיים מאתגרת - להקלה בתשישות החמלה, על מנת לאפשר לקחת זמן לנשימה, להתבוננות, לתחושת ניראות ומילוי מצברים.
  • פיתוח מומחיות:
  1. השתלמות דו- שנתית ליועצות בתי ספר וגנים, כוללת למידה של התפיסה והכלים של הליווי הרוחני ופרקטיקום מעשי בתוך עבודתן במסגרת החינוכית.

  2. הכשרה לקראת הסמכה בליווי רוחני ליועצות מדריכות ביחידה להתמודדות עם מצבי משבר, חירום ואובדנות- לשילוב הליווי הרוחני במשאבי חוסן, בזמני אסון, ובחזרה לשגרה.

Powered by Drupal